Tiesitkö, että IT-osaajat arvostavat stressitöntä työtä korkeaa palkkaa enemmän? Teksystemsin tekemä tutkimus osoittaa, että 66 % IT-asiantuntijoista on harkinnut työpaikan vaihtamista stressiä vähentääkseen. Tutkimuksen mukaan yli puolet olisi valmiita pienempään palkkaan, jos työ olisi vähemmän stressaavaa! Digitalisaation, AI:n ja GDPR:n kaltaiset hankkeet työllistivät IT-osastoja vuonna 2018. Suuret hankkeet ovat usein todella vaativia. Johtajana sinun pitää pystyä käsittelemään stressaantuneita työntekijöitä – ja pahimmassa tapauksessa odottamattomia tilanteita esimerkiksi sairauslomien muodossa.

Olipa muutos mikä tahansa – sinä olet vastuussa!

Joku on sairauslomalla, toinen virkavapaalla ja samanaikaisesti käynnissä on toimintojen uudelleenorganisointi – mikä muuttaa liiketoiminnan tarpeita ylimenokaudella. Muutos on väistämätöntä ja se on aina otettava huomioon vuosisuunnitelmaa tehtäessä niin budjetin, riskianalyysin, osaamisesta huolehtimisen kuin hakija-alustankin näkökulmasta. Siitä huolimatta nämä haasteet tulevat usein yllätyksinä siten, että poissa olevien henkilöiden töitä ei ole varauduttu hoitamaan.

IT-osaston vastaavalla on tällöin erityinen paine ratkaista ongelma yleensä hyvinkin nopeasti, koska asioilla on yleensä kiire. Tämä ja se tosiasia, että IT-osaamisen etsiminen vie aikaa, stressaavat päällikköä ja vaikuttavat koko IT-osastoon ja organisaatioon esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • IT-hanke keskeytyy eikä etene toivotussa aikataulussa.
  • Toimittajilta ei osata pyytää oikeita asioita. Liiketoiminnan vaatimukset pysyvät ennallaan, joten työntekijät turhautuvat ja kokevat jäävänsä kakkossijalle
  • Tehdään vääriä päätöksiä, koska sijaisilla ei ole osaamista tai kokonaisnäkemystä prosesseista, joista heidän sijaistamansa henkilöt ovat vastanneet.
  • Sairauslomalla tai virkavapaalla olevaan työntekijään otetaan jatkuvasti yhteyttä, eikä hän saa olla rauhassa. Work-Life-balance kärsii pahoin juuri silloin, kun henkilön pitäisi kaikkein eniten saada olla vapaalla.
  • Paikalla olevien työntekijöiden paineet kasvavat liikaa. Heillä on todennäköisesti kädet täynnä töitä omissa tehtävissään, ja uudet työtehtävät lisäävät stressiä, mikä ei pitkällä tähtäimellä ole hyväksi. Työnjako saattaa lisäksi olla epäoikeudenmukaista, jolloin paikalla olevat työntekijät ovat tyytymättömiä.

Hyvällä työpaikalla stressitaso pidetään realistisena ja muutoksiin valmistaudutaan hyvin.

"Opas:

Näin olette valmiina muutoksiin:  

  • Huolehtikaa siitä, että jaatte jatkuvasti osaamista organisaation työntekijöiden kesken, jotta esimerkiksi IT-hanke ei ole riippuvainen vain yhdestä henkilöstä, joka saattaakin yhtäkkiä olla puoli vuotta poissa.
  • Pitäkää yllä valmiutta rekrytoida ja hankkia konsultteja – luokaa ennakoivasti verkostoja markkinoilla toimivien henkilöiden kanssa, jotka voivat tarvittaessa auttaa kriittisissä työtehtävissä.
  • Huolehtikaa siitä, että teillä on kumppaneita, joiden puoleen voitte kääntyä, kun teillä itsellänne ei ole aikaa tai osaamista etsiä johonkin tehtävään oikeaa henkilöä.
  • Toimikaa heti, kun kuulette jonkun työntekijän tulevasta poissaolosta. Jos kyseessä on jokin aivan erityinen osaamisalue, oikean henkilön löytämiseen voi kulua paljonkin aikaa. Paras ratkaisu olisi, että uusi henkilö voisi tehdä töitä rinnakkain sen työntekijän kanssa, joka on lähdössä pois.

Tilaa blogimme

Linda Mukka

Konsulttitiimin johtaja

Työskentelen konsulttipäällikkönä Wise IT: llä ja minulla on 10 vuoden kokemus IT-konsultoinnista ja rekrytoinnista. Menen töihin joka päivä tavoitteenani löytää yhdessä kollegojeni kanssa oikeat yhteistyöyritykset konsulteillemme. Vapaa-aikani vietän mieluiten perheeni ja ystävieni kanssa!